skip to Main Content
info@bock-schroeder.de

Tyska resebranschens årsbalans för 2020

Såhär mycket tappat tyska resebranchen 2020

Efter nio månader med coronapandemin ser tyska resebranschens balans dystert ut för redovisningsåret 2019/20

 

© B. Bock-Schröder

Sommarsäsongen 2020 slutar med minus 81 procent

Slutet av oktober 2020 har sommarsäsongen 2020 och det turistiska redovisningsåret 2019/20 avslutats i den tyska resebranschen. Resultatet efter cirka nio månader med coronapandemin: Sommarsäsongen 2020 slutar med en försäljningsförlust på 81 procent jämfört med föregående år. Turismåret 2019/20, som nu har avslutats, visar en total försäljningsminskning på 67 procent (vintersäsongen 2019/20: -35 procent).

 

Första positiva impulser i oktober

Detta redovisar tyska ”Travel Data + Analytics” i sin rapport den 30. November 2020. Enligt rapporten startade oktober först med positiva impulser för tyska resebranschen: I början av månaden hävdes den allmänna resevarningen för länder utanför Europa som nu granskas enskilt av tyska regeringen. De första långväga resmålen bokas igen och resevarningen för Kanarieöarna upphävdes – som återspeglas i bokningssiffrorna: Framför allt ökade Kanarieöarna, men också långväga resor, synligt i andelen nya bokningar.

 

Bokingssituationen försämrats ytterligare

I gengäld har dock ökande antal infektioner, de första inhemska förbuden av turistiska hotellövernattningar och nya reserestriktioner i oktober lett till att bokningssituationen i resebranschen totalt sett har försämrats ytterligare. Resemånaden oktober 2020 slutade med ett minus på 78 procent. Sammanlagt slutade sommarsäsongen 2020 därmed med en förlust på 81 procent i försäljning jämfört med föregående sommar.

 

Substanslös vintersäsong

För vintersäsongen 2020/21 erhölls få nya bokningar under bokningsmånaden oktober, men en stor del av tidigare bokade vinterresor har avbeställts, så att månadsbalansen slutar med ett negativt resultat. Med nuvarande bokningsstatus visar den nya vintersäsongen en kumulativ minskning av försäljningen på 74 procent jämfört med föregående år.

 

Perspektiv på vaccin som ljus i tunneln

– Den ekonomiska situationen för resebyråer och researrangörer är fortfarande mycket spänd. Men vi ser också att positiva signaler återspeglas direkt i bokningsbeteendet: I november innebar tillkännagivandet av ett vaccin att nya bokningar för sommarsäsongen 2021 gjordes – för sommarlovet i juli och augusti 2021 fördubblades de nästan, sammanfattar Alexandra Weigand från Travel Data + Analytics sin rapport den 30 november 2020.

Håll dig uppdaterad!

Ta del av flera nyheter från den tyska marknaden i mitt nyhetsbrev! Det kommer varje månad – om nyhetsläget erfordrar det även oftare.

Back To Top