skip to Main Content
info@bock-schroeder.de

Aktuella bestämmelser för Sverige-resor

Eishotel in Schweden / Ishotellet i Jukkasjärvi © Ralf Schröder

Också Schweiz klassar Sverige som riskområde nu. Men med en fungerande färjetrafik mellan Sverige och kontinenten är Sverigeresor fortfarande möjliga, trots inresestop via Danmark. Hur ser de aktuella bestämmelserna ut för Sverige-resenärer som kommer från Tyskland, Österrike och Schweiz vid årsskiftet?

Schweiz

Också Sverige har nu (sedan 28.12.2020) klassifierats av myndigheterna i Schweiz som riskområdet, vilket betyder att folk som bor i Schweiz ska bege sig i tio dagars karantän efter en Sverigeresa. Schweiz varnar inte specifikt för resor, men rekommenderar sina medborgare generellt att undvika utlandsresor. Schweiz använder en dynamisk definition av riskområden: Regioner och länder som har en 14-dagars-incidens som överstiger den aktuella schweiziska med 60 gäller som riskområdet.  Vid resan tillbaka till Schweiz från ett riskområde krävs det en 10 dagars karantän. Läs mer på den schweiziska myndighetens websidan: Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten.

 

Österrike

Sedan 19. december varnar Österrike sina medborgare generellt för utlandresor. Bara några få länder är undantagna – bl. Norge, Finnland, Australien. Alla andra länder anses som riskområdet – alltså även Sverige. Efter en resa till ett riskområdet – som Sverige – ska man registrera sig vid återinresan till Österrike och självisolera sig hemma i 10 dagar. Mer info på Österrikes UDs webplats: Bundesministerium Europäische und internationale Angelegenheiten.

 

Tyskland

Tyskland varnar aktuellt för Sverige-resor. När man som bosatt i Tyskland kommer hem från en utlandsresa ska man registrera sig vid inresan till Tyskland. Efter en Sverigeresa får man då räkna med uppfordran av sin regionala hälsomyndighet att självisolera sig i 10 dagar. Tidigast efter fem dagar får man Covid-19-testas (på egen bekostnad) för att evt. kunna förkorta karantänen med ett negativt testresultat.  Läs mer på websidan av tyska UD: Auswärtiges Amt.

Håll dig uppdaterad!

Ta del av flera nyheter från den tyska marknaden i mitt nyhetsbrev! Det kommer varje månad – om nyhetsläget erfordrar det även oftare.

Back To Top