skip to Main Content
info@bock-schroeder.de

Strikt lockdown i Tyskland över jul

Lockdown "light" misslyckades - strikta regler över jul

November månadens ”Lockdown light” i Tyskland hade bara kunnat inbromsa smittskeendet något, men inte tillräckligt mycket. Allt för många dödsoffer och allt för snabbt ökande smittsiffror har lett till en mycket strikt lockdown som gäller över jul och långt in i januari 2021. Också Österrike har stramat till åtgärderna för att bekämpa smittspridningen av Covid-19. [Update 8.1.2021]

 

 

 

Stängda affärer före jul: strikt lockdown i Tyskland sedan 16. december

En vecka före jul stängde Tyskland helt. Sedan 16. december är nu även butiker och skolor stängda – i tillägg till caféer, restauranger, hotell, museer mm som hade varit stängda redan sedan slutet av oktober.

Strikt lockdown fortsätter minst fram till slutet av januari.

Efter jul-och nyårshelgerna beslutade tyska regeringen och delstaternas regeringar att lockdown kommer att fortsätta minst till slutet av januari och att det kommer att gälla ännu striktare regler. Kontaktförbud gäller. Nu är det inte längre fem personer från två hushåll som får mötas utan endast en person utanför det egna hushållet tilllåts. Detta främst för att  kunna ta hand om personer som behöver stöd. Intentionen med åstramningen är att man helst inte ska träffa några andra personer alls.

Handla livsmedel får man göra, livsmedelsaffärer, apotek, verkstäder o dyl är öppna. Men i några delstater som Bayern och Sachsen råder det t o m förbud att lämna huset för icke nödvändiga ändåmål. I distrikt med hög incidens (över 200 nya infektioner per 100.000 invånare de senaste 7 dygn) får man inte röra sig i längre bort än 15 km från hemorten.

Är resor möjliga?

Tyskarna uppmanas att stanna hemma och helst inte åka nånstans. Så länge incidensen inte överstiger 200 nya infektioner per 100.000 invånare de senaste 7 dygn är det är inte förbjudet att resa. I distrikt med hög incidens (över 200) får man inte röra sig i längre bort än 15 km från hemorten.

[Artikeln publicerades 23.12.2020 och updaterades 8.01.2021]

Håll dig uppdaterad!

Ta del av flera nyheter från den tyska marknaden i mitt nyhetsbrev! Det kommer varje månad – om nyhetsläget erfordrar det även oftare.

Back To Top